středa 26. ledna 2022

Past vedle pasti, 1. část

Projít minové pole by možná bylo snažší, než anabáze, kterou v těchto dnech podnikám. Syn dostal nový zubní kartáček - Philips Sonicare for Kids, kromě toho, že v něm nelze vyměnit baterii (to ale budu řešit až za několik let) je to docela rozumný výrobek. A je to zubní kartáček, který má BlueTooth ... k zubnímu kartáčku se to docela hodí :-) K tomu je aplikace a kluka zatím první týden baví čištění zoubků. Jenže aplikace je zatím na našem telefonu a to se nám moc nelíbí.

Na stole leží dva starší mobily, Samsung S4 a o chlup novější Samsung J3 2016. Oba podporují alespoň  BlueTooth verzi 4.0, což je podmínka pro spárování s kartáčkem. Volba padla na J3 (SM-J320FN, j3xnlte), protože k tomu máme obal, který by mohl chvíli vydržet. A co teď s ním? Rozhodně nějak resetovat a upgradovat. Pro jistotu se podíváme na aplikaci co vyžaduje za verzi - aktuálně alespoň Android 6.0. A co nám nabízí oficiální ROM od výrobce? Překvapivě pouze 5.1.1. A co nám nabízí neoficiální repozitáře? Oblíbený LineageOS má verzi 7.1.1 a to by šlo.

S LineageOS mám už zkušenost, je třeba tam napřed dostat alternativní zavaděč TWRP třeba podle návodu. Prakticky dostanete mobil do download módu a nahrnete tam image přes Odin (lze použít i adb, ale není to tak pohodlné), pak restart do recovery módu a máte malý šikovný nástroj pro správu celého mobilu. LineageOS a Google Apps (gapps) se pak dají na SD kartu (formátovat jako FAT32 s jednou partition, nepoužívat gpt ale pouze msdos). Kartu připojit, nainstalovat LineageOS a Gapps (doporučuje se nano sestavení). Restart a už to bootuje do inicializace, výběr jazyka atd. Trochu otrava je s připojením k síti, pořád se odpojuje a vypadá to na nějaký problem s DHCP nebo směrováním, takže je lepší dokončit instalaci bez sítě a účet přidat až v normálním prostředí, kde si nastavíte WiFi se všemi parametry.

A teď založím synovi účet, narozen 2018, takže nesvéprávný a potřebuje dohled. Google to poznal dobře, musím to tedy potvrdit svým dospělým účtem. Zde malá vsuvka, používám 2FA s autentizačním tokenem Youbi Key a krásně to zafungovalo. A vyběhl na mě Family Link, tušil jsem, že Google něco takového má a docela mě to potěšilo funcemi. Nové aplikace musí rodič schválit, může omezit čas, nastavit večerku, kontrolovat co si dítě prohlíží. A vše to lze ovládat z vlastního mobilu na dálku. Můžete tak spravovat až 6 zařízení, takže pokud nejste plodní jako Marie Terezie (kolik měla dětí, víte to?), tak je to fakt skvělý nástroj.

Nastavím prostředí, nainstaluji aplikaci pro kartáček a ten mi při spuštění oznámí, že telefon je hacknutý a nespoustí se. Aplikace pro zubní kartáček má ochranu určenou pro banky? Navíc, dvě bankovní aplikace mi bez potíží na tomto telefonu fungují. Je hezké, že myslí na mé bezpečí při čištění zubů, ale já si chci pouze vyčistit zuby. První nalezená rada je, zkontrolovat, jestli se v systému nenachází příkaz su a případně jej přejmenovat. To lze docela dobře udělat v TWRP, takže reboot do rescue mode.

A kde jsem udělal chybu? To se dozvíte v příštím díle, protože jediné co mobil napsal bylo Custom binary blocked by FRP lock. Jediné co funguje je download mode, ale zpět do Androidu ani do TWRP v rescue mode se nedostanete. V tuto chvíli z toho mám cihlu, kterou zatím neumí oživit.

Žádné komentáře:

Okomentovat