sobota 21. května 2011

Oslo, 1. den

Rozhodli jsme se prozkoumat blízké okolí, že nakonec opustíme
i mapu pro turisty jsme nijak neplánovali. Petr našel na netu nějaká zajímavá místa, tak jsme se tam vydali. Pro správný směr jsme použili GPS s mapami v mobilu.

Přešli jsme první, druhý i třetí park. V nich jsou umístěny železné kontejnery, do kterých se odkládají použité jednorázové grily a nedohořelé uhlí. Prostě koupíte hliníkovou mističku s dřevěným uhlím a roštem. Tu zapálíte, hodíte na to klobásku (není součástí grilu), a pěkně si v parku grilujete. Je to zde asi hodně oblíbené, protože takových skupinek, které si do parku přinesly nebo přivezly i větší gril, bylo více.


Čtvrtý park byl náš cíl. V jedné části Frogner (Vigeland) parku je venkovní bazén, byl napuštěn a navštěvován. Přestože bylo pod mrakem, foukal vítr, teplota nebyla nad 15 stupňů a bylo možné potkat lidi v čepici v zimní bundě. Na druhou stranu tam byli také lidé v tričku a kraťasech. Vigeland park se vyznačuje mnoha sousošími lidí, všichni jsou nazí a dělají různé věci - milují se, objímají, jen tak stojí, hrají si, kočkují se nebo něco z vychovávají mládež kopáním, jak ukazují fotky. Také se zde nachází velké sousoší a sluneční hodiny.

Pokračovali jsme vilovou čtvrtí s různými ambasádami okolo mostu v silnici (viz obrázek) k přístavu, kde jsme zakotvili v malé restauraci. Po diskusi jsme se domluvili, že si dáme nějakou rybu. Takže jsme si vybrali v nabídce a pro jistotu se zeptali obsluhy - vybrali jsme si kuřecí a hovězí. Takže znova a lépe, nakonec to byla ryba s grilovanou zeleninou, rybí omáčkou s pepřem a bramborem. Petr měl lososa a já dostal 'seibiff', což nevíme co bylo za rybu. Měla bílé maso, bez kostí a byla velmi jemná, bohužel slovníky to neznají a tak pomohl s konzultací Maťej - byla to treska tmavá.

Dál podél pobřeží k pevnosti, která chránila Oslo. Ta je docela rozhlehlá a vypadá to, že komplex je něco podobného jako pražský hrad včetně hradní/pevnostní stráže se samopalem a bajonetem. Jdeme zpátky do centra, nakupujeme potraviny na nádraží v samošce a zjišťujeme turistické informace.

Vracíme se na hotel složit nákup a vyrážíme na obhlídku opravdu blízkého okolí s cílem najít kavárnu a dát si kafe. Končíme před regálem s pivem v zatím největším supermarketu, který jsme našli. Během diskuze o tom, které pivo si koupíme (cena začíná po přepočtu na 70,- Kč za plechovku, Pilsner stojí 110,- Kč) k nám přichází obsluha a místo rady nám suše sdělí 'Closed' a zhasne regál s pivy. Mají tady zákon, že v obchodech se alkohol prodává jen do určité hodiny, pak musíš jít nasávat do hospody.

Cenová hladina je tu podobná jako v čechách, plechovka piva 20-30, chleba okolo 30, hlavní jídlo 90-180, hamburger 14-100, ale pokud to chcete na koruny, musíte násobit 3,2krát, což trochu kazí náladu.

Vracíme se tedy na hotel, ohříváme 'hnědé dušené maso' (přeložený název) jehož základem je bramborový guláš s trochou masa. Plechovka byla stejně drahá jako chleba, jenom jsme nedokázali určit, jestli to bylo předražeností chleba nebo dumpingovou cenu plechovky. Naštěstí jsme to nemuseli nijak dochucovat, stejně jsme měli k dispozici jen čaj, marmeládu, máslo a kaviár.

Žádné komentáře:

Okomentovat